Šťávový půst, zdravě a bezpečně
Šťávový půst v kostce, zdravě a bezpečně.
Ovocné a zeleninové šťávy jsou možná tím nejprospěšnějším pro zdraví co existuje. Osobně bych z několika důvodů mnohem více doporučil šťávový půst než půst na vodě.
První důvod je, že půst na vodě může dlouhodobě rozhodit metabolismus, můžeme mít potom mnohem větší problémy s nabíráním váhy, zejména pokud zanedbáte návratovku.
Dalším důvodem je že půst na vodě je již poměrně velký stres pro většinu lidí a sice čistíme tělo ale zbytečně stresujeme mysl.
Také nejsme většinou příliš schopní akce, energie chybí a detoxikace je příliš silná.
Na šťávách je to o radosti. Užíváme si na co máme chuť, v jakémkoliv množství. Šťávy mají velmi vysokou energii. Ovocné zvlášť. Zeleninové, (zvlášť listová zelenina) zase velmi zklidňují mysl a alkalizují.
Pokud si chcete udělat jarní očistu na šťávách, zde je pár tipů jak to udělat co nejlépe.
Příprava:
Pokud nechcete cukrem z ovoce krmit plísně v těle a trpět zbytečnou únavou z nadbytečného cukru, je třeba nejprve odstranit tuky z krevního řečiště.
Je dobré vědět že za problémy s plísněmi, kandidou, či vysokým cukrem není cukr sám, ale viníkem je zde tuk. Tuk brání rychlému průběhu cukrů krví a díky tuku zůstávají cukry v krvi příliš dlouho a živí bakterie, plísně, nebo dělají z našich červených krvinek “ dónaty“ ( doughnut-oblíbená pochoutka Homera Simsona s dírou uprostřed
Před započetím půstu doporučuji jíst 5 dní stravu bez tuku, 1 max 2 menší jídla denně a začít pít pouze štávy s nižsím obsahem cukru.
Po 5 dnech se tuky v krvi spálí a vy můžete bezpečně začít pít štávy ovocné.
Během prvních pár dnů je vhodné dělat klystýry, zvlášť pokud je vaše tělo více zanesené.
Také je vhodné dělat kávové klystýry, protože káva přijatá konečníkem se dostane v malém množství do jater, není ovlivněna žaludkem a tam aktivuje náš nejsilnější antioxidant který v těle máme a ten podpoří velmi silnou očistu jater. Játra uvolní velké množství žluči, kyselin a drobných kamínků.
Jaké šťávy pít?
První šťávu kterou si je vhodné ráno dát je řapíkatý celer.
Doporučuji článek Terezy Kramerové na toto téma:
https://terezakramerova.cz/elixir-zivota-za-par-kacek-kte…/…
Nicméně po delší době tato šťáva může být již po dost chuťově náročnější, v bio kvalitě je velmi silná.
Také mám po ránu rád mladý kokos s dvěma shoty čerstvé šťávy z mladé pšenice.
Ale samozřejmě si můžete dát na co máte chuť.
Důležité je vědět jaké štávy nejsou příliš vhodné.
Pokud plánujete delší půst, tak nedoporučuji agresivní zeleninu. Napřiklad brokolice, zelí, kadeřávek, ředkev atd. Jsou sice velmi očistné ale mohou vám způsobit velmi nepříjemné stavy.
Také pozor na míchání. Některé kombinace nejsou vhodné, zvlášť se nedoporučuje míchat kyselé a sladké, protože potom nastane fermentace.
Dokonce známý “ Master clense“, kde se pije javorová šťáva není uplně nejvhodnější, protože se zde míchá sladké a kyselý citron. Během mého 14ti denního pokusu jsem objevil poměrně silnou fermentaci červených krvinek pod mikroskopem.
Ovoce je nejlepší pít vždy jen jeden druh, pokud chcete srazit velkou sladkost nebo vice alkalizovat tak nejlepší je okurka nebo řapíkatý celer.
Pozor, s celerem to nepřehánějte, je tak očistný že můžete WC navštívit až 15x za den, může způsobit silný průjem:)
Zeleninu můžete míchat dle libosti.
Ovoce a zeleninu osobně nedoporučuji míchat. ( okurka je ovoce, řapíkatý celer je v pořádku)
Pozor na velké množství mrkve. Velké množství beta karotenu se projeví na kůži, začne žloutnout a také nadměrné množství vitamínu A může způsobit padání vlasů.
Pokud chcete vaše tělo dobře mineralizovat tak si vypěstujete velké množství klíčků vojtěšky nebo jetele a pijte štávu z nich, ovšem nečekejte chuťový zázrak:)
Šťáva z brokolicových klíčků je vynikající prevence rakoviny.
Já si z těchto klíčků rád dělám probiotika, štáva se tak uchová v lednici neomezeně dlouho s stačí si dát večer malého panáka. Klíčky mají cca 40 x více minerálú než zelenina, proto je vhodné je zařadit do vašeho půstu. ( nepouživejte na odštavení centrifugu, musíte mít alespoň ruční šnekový odštavovač.
Kolik štáv vypít?
Množství není nijak omezeno. Můžete vypít až 4 litry denně. Důležité je cítit se dobře, mít energii.
Energii dodá spíše ovoce.
Pozor na melounovou štávu, pokud máte kandidu, není příliš vhodná. Meloun se zásadně nesmí míchat s ničím z důvodu okamžitého kvašení. Také velmi ochlazuje, takže vhodný jen v létě.
Pokud se chcete ohřát, přidávejte skořici a zázvor.
Také je důležité vypít několik sklenic vody během dne, zvlášť ráno, protože tělo potřebuje i čistou vodu a cukr z ovoce může ve větším množství lehce dehydrovat.
Velmi vhodné je do programu zařadit i urinu. Urinoterapie je kapitola sama o sobě, ale hlavní důvod proč ji pít, je že očistuje, léčí ( nese v sobě informace i protilék o nemocích) a velmi efektivně změkčuje orgány. Urina na štávovém půstu chutná příjemně a pije se vždy jen střední část, která neobsahuje toxické látky které tělo vylučuje.
Ovocné štávy pijte pomalu, kousejte je, dovolte jim ať se tráví již v ústech. Když vypijete 0.5 l štávy na ex, tak váš krevní cukr vyletí velmi vysoko. Takže opravdu pomalu.
Jak dlouho držet půst?
Za tři dny krásně ulevíte tělu, získáte více energie ale nečekejte žádný zázrak.
Za týden už můžete celkem dobře pročistit tělo.
3 týdny je už dost výrazná očista. Nicméně doporučuji držet půst až do chvíle kdy vám zmizí bílý povlak z jazyka a budete ho mít krásně růžový. Tam budete vědět že zmizela většina toxicity z vašeho těla.
Bio nebo standartní štávy?
Samozřejmě Bio je mnohem vhodnější, nicméně toxické látky se vážou na odpad a ne na štávu, takže si nebudete zanášet tělo toxiny. Otázka je jakou výživnou hodnotu takové štávy mají. Ale pořád lepší půst na bežné zelenině a ovoci než žádný půst:)
Outdoor
V lese a na lukách roste mnoho rostlin které jsou velmi zdraví prospěšné. Nejznámější je kopřiva a pampeliška. V našem centru pořádáme pravidelné kurzy poznávání těchto bylin tak abyste mohli své procházky obohatit o sběr léčivek. ( 4 hod procházka stoji 300 kč a provede vás odbornice na toto téma)
Pokud budete sbírat lesní byliny sami, nezapomeňte je před použitím dezinfikovat, bohužel životní prostředí není příliš ideální. Poslouží voda s přidáním octa a citronu kde byliny máčíte 15 minut.
Ústní hygiena
Ovoce, zvlášť citrusy jsou velmi kyselé, ale po strávení jsou zásadité. Ale protože snižují ph v ústech tak
po každém ovoci je důležité si vypláchnout ústa zásaditou vodou. Pokud nemáte dobrý zdroj zásadité vody, přidejte si do vody jednou sodu, ale nesmí obsahovat hliník jako většina jedlé sody u nás. Čištění zubů po citrusech se nedoporučuje, může to poškodit sklovinu, počkejte 30 minut.
Během detoxu a z ovoce se v ústech vytváří bakteriální povlak který je velmi důležité čistit. Zuby čistit i zevnitř a ráno a večer dezinfikovat ústa. Ústní voda s mentolem a alkoholem nebude nejlepší volba, mě se dobře osvědčila voda s dvěmi kapkami dračí krve.
Nedoporučuji oil-pulling, očistu kokosovým olejem, protože se vám dostane přes sliznici do těla mnoho oleje.
Ukončení půstu-návratovka
Pokud se celou dobu těšíte na pizzu a po skončení půstu si ji dopřejete, tak ve připravte na krušné chvíle:)
To by samozřejmě nikoho snad nenapadlo, nicméně tendence vynahradit si čas bez jídla se bude hlásit o své.
Začněte jemně.
Prvně smoothie, potom štavnaté ovoce, ne mnoho. Pomalu připravujte žaludek na jídlo. Pokud budete mít chuť na vařené a teplé, tak zatím jen vývar, možná trošku zeleniny v tom. Dejte si čas několik dní než si dáte plnou porci jídla. ( u kratších půstů) Prosím nepodceňujte a snažte se držet mysl pod kontrolou, je to pro většinu lidí opravdu náročnější než samotný půst. Vařené jídlo nejlépe vynechat delší dobu. Návratovka k vařenému pevnému jídlu by ideálně měla trvat tak dlouho jako trval půst, pokud nechcete rozhodit vás metabolismus a nenabrat potom ještě více kil než jste shodili. Ale pozor i na přejídání ovocem. Je to velmi náročné to ustát, tak se na to dobře připravte a mějte pevnou vůli.
Jaký odštavovač?
Centrifuga nebo šnekový odšťavovač?
Plusy a mínusy pomalých odštavovačů?
Samozřejmě štáva je kvalitnější, déle vydrží a štávy je více.
Ale připrava je poměrně náročná, vše je třeba krájet na malé kousky, některé ovoce zvlášť ananas a jablko dost pění. Také cenově jsou poměrně náročné.
Zlatá střední cesta je Hurom, je poměrně rychlý, výtežnost není špatná ale šťávu je nutno filtrovat. K dostání je i levnější kopie která stojí cca 3000 kč.
Pro jablka a ananas a pro rychlou přípravu šťav používám centrifugový odštavovač Cuttler, podle studií nejsou ztráty minerálu při oxidaci o mnoho vyšší než u pomalých odštavovačů. ( testováno po 24 hod, cca 30 % ztráta.) Při tom množství štáv a živin které získáte to nehraje příliš velkou roli.
Pro listovou zeleninu a citrusy či ovoce které nepění používám Angel. Je sice dražší ale jeho vysoká výtežnost se vám po pár letech vyplatí.
Nuže snad jsem nezapoměl na něco zásadního, snad vám moje tipy pomůžou a zpříjemní vaše džusíkové zážitky.
A motivace? Vaše tělo bude lehké, čisté, plné živé a vibrující energie a postupně čím více toxinů vyloučíte tím bude životní energie přibývat a brzy budete zažívat svěží rána kdy se budete budit před východem slunce s energií na běhání:) Budete se cítít orgasmicky a život bude velmi intenzivní:)
Juicefuly, Vojtěch